Hibridna tehnologija za štampu tekstila – Blog

Hibridna tehnologija za štampu tekstila – Blog

Hibridni skok u sito štampi nakon 30 godina

Uroš Miletić / Intervju / jun 2019. godine

Pre tridesetak godina, Sitotehnika je krenula u grafičke vode vlastitom proizvodnjom opreme za  sitoštampu. Poslednjih petnaest godina sve se preokrenulo i danas su vodeći distributer tenologija za digitalnu štampu velikih formata na području celog Balkana. Iako sito nije zaboravljen, drži manji udeo u prihodima Sitotehnike. Najnovija investicija firme Dum Advertising d.o.o., u hibridnu tehnologiju sito/ digitalnu štampe, otvara firmi Dum Advertising nova tržišta, a Sitotehniku vraća u velikom stilu u sitoštamparske vode.

Dum Advertising d.o.o. na tržištu Srbije posluje od 2013. godine. Najnovija investicija u ovoj firmi je hibridni štamparski uređaj BiHong Daily-Jet, karusel s dodatnom jedinicom za DTG koji je instalirala firma Sitotehnika, a to je prvi takav uređaj u regiji. Gospodin Uroš Miletić, direktor, dočekao nas je u pogonu  i predstavio nam poslovanje svoje firme.

Koja je glavna delatnost Vaše firme?

Fokus našeg poslovanja je u početku bio usmeren na marketinško oglašavanje i proizvodnju tekstila, uglavnom promo tekstila, a pre dve godine smo krenuli u saradnju s kompanijom Sitotehnika te u svom pogonu oformili štampariju u kojoj trenutno imamo sublimacione, UV i DTG mašine. Najnovija investicija je hibridna štamparska mašina BiHong, karusel s dodatnom jedinicom za DTG koji je instalirala kompanija Sitotehnika. S obzirom da se naša sestrinska kompanija bavi proizvodnjom tekstila, uvideli smo mogućnost u poboljšanju poslovanja ulaganjem u mašine za štampu, kako bi mogli zaokružiti celinu.

Kako ste se odlučili na kupovinu BiHong DailyJet hibridnog štampača?

Potrebe naših kupaca su takve da često imamo narudžbine od nekoliko stotina kolor majica. U početku smo hteli kupiti DTG jedinicu, ali smo se zbog uslova koje nam je ponudila Sitotehnika ipak odlučili za BiHong DailyJet mašinu.

S kompanijom Sitotehnika surađujemo duže vreme i imamo odlična iskustva. Ranije mašine smo takođe nabavljali preko Sitotehnike i velika su nam pomoć, od samog savetovanja vezano uz odabir tehnologije koja će najbolje pokriti potrebe naših kupaca, brze instalacije mašina, obuke za rad pa do servisa. Servis često uspevamo rešiti telefonskom komunikacijom.

Ova mašina je nešto novo za nas i predstavnici Sitotehnike su nas edukovali o radu sa sitoštamparskom tehnologijom jer taj biznis nije naša baza. Mi pratimo njihove upute i instrukcije proizvođača tako da za sada nemamo nikakvih problema. Prilikom same instalacije, došla su dva servisera iz Bihong-a te su bili ovde deset dana. Pet dana je trajala instalacija, a nakon toga je bilo puštanje u rad probne serije i obuka.

S obzirom da je ovo prvi takav uređaj u regiji, možete li nam ukratko opisati postupak same proizvodnje s ovim hibridnim uređajem?

BiHong DailyJet je hibridna mašina koja kombinuje najbolje od sitoštampe sa najboljim karakteristikama digitalne direktne štampe na tekstilu (DTG). Namenjena je za štampu na gotove tekstilne proizvode poput majica, farmerki, ali i na iskrojene komade tekstila koji se naknadno šiju.

Najidealniji postupak kod ove mašine bio bi stavljanje prajmera sa sito jedinicom na majicu. Ako se radi na tamnim majicama, nakon prajmera dolaze dve sito jedinice za štampu bele boje. Nakon ovog procesa, majica ulazi u DTG jedinicu koja štampa kolor. Iza DTG jedinice, majica opet ide u sistem sitoštampe gde se nanosi zaštitni sloj na kolor štampu. U nastavku se nalazi još i jedinica za štampu s preslikačima, flok ili fleks folijom što omogućuje štampu specijalnih efekata. U ovom načinu štampe, moguće je raditi 150 do 200 majica na čas i sve je potpuno automatizovano.

Kod štampe na svetle majice, može se koristiti samo DTG jedinica ili kombinovati s dodavanjem prajmera za bolji kontrast boja, dodavati flok. U najbržem modu, možemo raditi preko 350 majica na čas.

Mašina koja je kod nas instalirana ima 24 radne pozicije. To nam omogućava razne kombinacije štampe na svetlim i tamnim majicama, s raznim dodatnim efektima i u vrlo visokoj brzini.

Nakon štampe, majice finiširamo u termo tunelu.

Testiranjem majica na pranje, kod 60 stepeni nismo uočili smanjenje intenziteta boja što je velika prednost u odnosu na sve tipove DTG tehnologija koje imaju problem s ispiranjem boje nakon štampe.

Je li Vam teško na tržištu radne snage naći odgovarajući kadar?

Situacija se na tržištu rada dosta iskristalizovala. Ko hoće raditi lako nađe posao. Mi smo oformili mladi tim ljudi, svi su svesni da je sada doba godine kada moramo zapeti, a u januaru ćemo odmarati. Događa se da se neki poslovi moraju odraditi preko vikenda, a tada smo zavisni o dobroj volji radnika. Najbitniji je odnos prema radnicima, međusobno poštovanje i poverenje i onda niti jedan posao nije problem završiti. Kvalitetan proizvod nam je prioritet. Događa se da dođe do greške prilikom proizvodnje zbog neiskustva u radu s novim tehnologijama. Greške nisu problem i normalno je da se greške događaju kada radnici uče, važno nam je da greška nikad ne sme izaći iz našeg pogona i da kupac dobije kvalitetan proizvod.

Na tržištu rada nema radnika sa znanjem rada na novim tehnologijma i tu nam je Sitotehnika od velike pomoći jer se na njih možemo osloniti. Tako uz tehnologiju dobijamo i znanje neophodno za rad na najmodernijim mašinama, ali i osnovno znanje iz sitoštampe koje je potrebno za novi BiHong DailyJet printer.

Što smatrate svojom prednošću na tržištu u odnosu na konkurenciju?

Naša prednost je što imamo zaokružen celi proces, od marketinga, proizvodnje tekstila pa do štampe, tako da tu vidimo veliki potencijal. S ovom mašinom ćemo imati najbolji odnos cene i kvalitete, uz izuzetnu otpornost printa. Najveću svoju prednost vidimo u odnosu prema drugim firmama, vezano uz rokove isporuke, koji se kod nas jako poštuju. S novom mašinom ćemo lakše moći odrađivati veće poslove koji su nam bile problem s malim mašinama.

Vaši planovi za budućnost?

Dum Advertising je okrenut novim tehnologijama i svakako ćemo pratiti nove trendove u proizvodnji unutar promo industrije, ali i modne industrije i isporučivati klijentima proizvode najviši kvalitet. U našim budućim projektima se svakako vidimo s firmom Sitotehnika, u kojoj smo pronašli idealnog partnera.