Štampa velikog formata – Blog

Štampa velikog formata – Blog
Štampa velikog formata

Dekoracija enterijera i štampa tekstila u raznim oblicima industrija je koja raste. Sada štampu tekstila nemamo samo u obliku garderobe već i dekoracije enterijera ali i na sajamskim prosvetljenim tekstilnim konstrukcijama. To su nova tržišta s visokim potencijalom.

Marko Marinković / Intervju / mart 2020. godine

Pre 30-tak godina ste ušli na grafičko tržište s opremom za sitoštampu. Poslednja saradnja s kompanijom Bihong i njihovom hibridnom tehnologijom sito i digitalne štampe otvara nove mogućnosti štamarijama u masovnoj personalizaciji. Hoće li hibridne tehnologije biti samo prelazni period u potpunoj digitalizaciji ili je to rešenje industrijske štampe u budućnosti?

Trenutno BiHong hibridnu tehnologiju vidimo kao rešenje za štampu kako promo majica, tako i štampu licencnih poslova obzirom da se otisak ne može oprati kao što je to slučaj kod DTG tehnologija. Hibridna tehnologija će u vremenu koje dolazi biti rešenje jer ovde ne govorimo samo o kvalitetu otiska kroz otpornost na pranje, već i o ceni otiska koja je dramatično manja u odnosu na DTG rešenja. Naravno ovde pričano o srednjim i velikim serijama.

Epson je u zadnjih nekoliko godina osvojio veliki deo roll-to-roll grafičkog tržišta u segmentu male proizvodnje. Vaša kompanija ima deo zasluga za odlične rezultate na celom Balkanu. Kako uspevate pomiriti dva konkurentska brenda u Vašem portfoliu (Epson – Mimaki)?

Epson je napravio dobre entry level štampače za tekstil, pre svega DTG Epson F2100, kao i subli štampače F500 i F6300. To je segment koji smo pokrili i koji nismo imali u ponudi. Mimaki je već nešto sasvim drugo i tu opremu koriste etablirane štamparije koje imaju potrebe za većim količinama posla, naprimer radom u 3 smene ili direktnom štampom na zastave. Dacu primer, jedan Mimaki Tiger MK2 štampa brzinom od 250m2/h ili najnoviji TX300-1800MK2 model štama direktno na zastave ali štampa i sublimaciju, 2 u 1 rešenje. Dakle, koncepti su potpuno različiti.

Vaš partner, brend Mimaki, aktivno ulazi u 3D štampu. Kako vidite razvoj ovog segmenta industrije? Jesu li ove tehnologije namenjene grafičarima ili ipak ove aplikacije treba prepustiti drugim industrijama?

Mimaki sa svojim 3D štampačem 3DUJ-553 ulazi u segment koji je mnogo širi od grafičkog tržišta. Ovde govorimo i o dizajnu, ali i o arhitektonskim biroima i medicini uopšte. Generalno govorimo o unikatnim rešenjima jer sada možemo odštampati ljudsku ruku baš kakva ona jeste, u punom koloru sa sve krvnim sudovima i koštanom strukturom. Mimaki 3D štampač ne topi plastiku kao drugi 3D štampači, Mimaki štampa tako što pravi u punom koloru predmet.

 Štampa velikih formata je danas zrela industrija. U kojem segmentu vidite mogućnost većih stopa rasta – enterijeri, tekstil…?

Sigurno da dekoracija enterijera i tekstil u različitim oblicima jeste industrija koja raste. Sada štampu tekstila nemamo samo u obliku garderobe, već i dekoracije enterijera ali i sajamskim prosvetljenim tekstilnim konstrukcijama. Dakle, jasno je da tržište raste. Naprimer Mimaki SIJ-320 UV štampač odlično štampa prosvetljeni tekstil na 3.2m ali i rastegljive plafone. Paralelno sa tim najnoviji Mimaki TX300-1800MK2 model štampa direktno zastave i paralelno garderobu i sublimaciju. Kao što vidite različit tip tehnologije može da radi sa istim tekstilom.

U kojem smeru će se razvijati low entry tržište velikih formata. Današnji štampači nam nude stvarne brzine i do 50m2/sat uz fotografski kvalitet otiska. Koje novitete možemo očekivati od proizvođača tehnologija? (Dimense – reljefna štampa, Mimaki UCJV – bela boja +  lak, Epson 80610 – širok gamut 11 boja…)

Mi kao Mimaki diler možemo reći da sada uz CMYK boje standard postaje bela i lak. Opremili smo već solidan deo tržišta ovim tehnologijama i kompanije koje poseduju Mimaki UCJV300 model imaju ozbiljnu prednost u stvaranju kvaliteta proizvoda sa belom bojom i lakom. Tržište polako traži kvalitet, do skora je bila važna samo cena što više nije slučaj. Dimense 3D reljefna štampa je korak u istom smeru, dakle potencira se kvalitet sa 3D strukturom, zlatnim i srebrnim medijima ili medijima koji upijaju buku. Tako se stvara profitabilnost, za kompaniju koja poseduje ovaj 3D štampač, profitabilnost koja je možda i najviša u celom grfičkom segmentu. Dakle, opet vidimo da kvalitet dominira, ne cena otiska.

ST Grupa ulaže velike napore u edukaciju štamaparija i dizajnera vezano za nove tehnologije. Uz samostalne Open Houseve, aktivni ste i na regionalnim sajmovima. Koliko je važna edukacija štampara vezano za nove tehnologije?

Izuzetno je važna, na prvom je mestu je. Nasa grupacija Sitotehnika/ST Graf je etablirana kao inovativna i uz stalno uvodjenje najnovijih tehnoloških rešenja za štampu neophodne su edukacije. Jednu takvu edukaciju smo napravili krajem januara i trajala je 5 dana. Tu smo obradili sve segmente – priprema za štampu, rad u Caldera softveru, štampa i edukacija operatera, tehničko održavanje i servis i na kraju aplikacija uradjenih otisaka. To je bila edukacija za Dimense tehnologiju gde je bilo 30 učesnika, segmentirano dizajneri, operateri, menadzeri prodaje, aplikatori.  U martu pravimo novi Open house za novi Mimaki SWJ-320EA na 3.2m za štampu bilborda, cerada i folija i ovim šaljemo poruku – može i kvalitet i cena.

Svedoci ste razvoja digitalnih štamparija na Balkanu od prvih dana. Šta je najvažnije za uspeh -cena, kvalitet, inovativnost…?

Možemo reći da ste pitanje odlično koncipirali. Nekada je bila najvažnija cena, tržište se već odavno pomera ka kvalitetu, a najprofitabilnije kompanije su uvek bile one koje su inovativne, tj. koje su prve rizikovale i usvajale nova znanja i edukovale se pre drugih na najnovijim tehnologijama za štampu. Ako je profitabilnost parametar koji tražimo onda je inovativnost dominantan u odnosu na druge kriterijume. Mi smo se odlučili na rad sa takvim kompanijama, Mimaki, Epson, Dimense, Summa, BiHong, Flexa, MacTac, 3M, a tu je zajednički sadržalac inovativnost.

Možemo li se upoređivati sa zapadnim zemljama po znanju, tehnologiji, kvalitetu? U kojem smeru trebamo razvijati kompanije da bi bili uspešni i konkurentni u dolazećim godinama?

Ako govorimo o tehnologiji kao proizvodnji grafičke opreme to je složen teren. Sitotehnika je upravo napravila od nule Tunel sušaru za fiksiranje odštampanih majica, štampe majica velikih serija. Dakle, može se i tu. Ako govorimo o distribuciji tehnologija onda tu ne kaskamo ni po kvalitetu ni po znanju. Zaista imam zadovoljstvo da radim sa štamparijama sa Balkana koje su vrlo uspešne na EU tržištu i mogu reći da te naše kompanije ne kaskaju za štamparijama zapadnih zemalja već postavljaju nove standarde pa ih druge EU kompanije slede, eto opet smo došli na teren inovativnosti.

S poslovnicama pokrivate celi Balkan. Možete li izdvojiti neko tržište po načinu poslovanja – lakoća ili težina?

Sigurno da je Srbija nešto nalik Hrvatskoj ili Bosni. Tržišta Mekedonije, Kosova i Metohije i Albanije su već nešto sasvim drugo, setup je potpuno drugačiji.

Nažalost, trenutna zdravstvena situacija je okrenula prioritete stanovništva i sigurno ćemo svi osjetiti smanjenje poslovnih aktivnosti. Može li grafička industrija izvući neke pozitivne strane ove krize ili nas očekuje pad koji nećemo moći nadoknaditi? (Vrijeme za reorganizaciju, okretanje novim proizvodima, tržištima…? Gdje vidite mogućnosti poboljšanja u grafičkim tvrtkama?)

Odlukom SZO da proglasi pandemiju, privatno u fokus dolazi prevencija i solidarnosti. U poslonom smislu, dolazimo na teren sličan Svetskoj ekonomskoj krizi iz 2008 godine– dakle recesija. Možda još alarmantnije operativno ali možda nešto kraće strateški gledano. Grafičke kompanije se mogu okreniti menadzmentu kriznih situacija uz razmisljanje o automatizaciji procesa rada. Mogu se okrenuti razvijanju opcija rada od kuće što bi bilo slično strategijama rada na daljinu. Znamo da u web produkciji to odavno funkcioniše i sada se poatavlja pitanje može li se u našoj branši isto, obzirom da neko mora upravljati štampačem i drugom doradnom opremom, ali mora i isporučiti posao.

Kako ste se prilagodili trenutnoj situaciji i osjećate li uticaj na poslovanje?

Mi se vodimo merama država koje one propisuju za svaku zemlju posebno. Uticaj na poslovanje će se naravno osetiti, a prilagodjvanje je pravi termin kome treba ozbiljno pristupiti. Verovatno smo ovde u prednosti u odnosu zapadne kompanije –mnogo puta smo se morali prilagoditi do sada. Naprimer Mimaki ce napraviti virtualni festival štampe pa ce virtualno prikazati Mimaki štand na sajmu FESPA Od 24.marta – 24.aprila tu ce biti moguce online demonstracije, webinari uživo, video obilazak štanda i online kafe sastanci.

Osim korona virusa, na poslovanje utiče i smanjena dostupnost radne snage. Osjećate li nedostatak radne snage i kako rješavate taj problem?

To je tema koja se već neko vreme nameće. Definitvno se mora prema automatizaciji koliko se može i gde se može. Ali terba koristiti i pametniju opremu, naprimer štampače koji se mogu povezivati na IOT rešenja. Možemo reći da je Mimaki sa svojim IOT rešenjem pokazao da se može potpuno automatizovati proces štampe u različitim oblastima. Naprimer Mimaki flatbed štampači su odlično rešenje za potpunu automatizaciju sa robotima.

Ulažete li u marketing i promociju i na koji način?

Ulažemo i ulagaćemo još više. Imali smo mini sajam DA Digitalne apliakcije, pravimo Open hous-e kao i edukacije, radimo na tome da budemo vidljiviji na socijalnim mrežama, reklamiramo se u časopisima, pišemo editorijale i stručne tekstove.

Kako vidite budućnost posla kojim se bavite, konkurenciju? Je li danas moguće biti uspješan samo na domaćem tržištu ili je nužno širenje na regiju i Europu?

Moguće je biti uspešan samo na domaćem tržištu. Imamo primere mnogih kompanija koje rade na domaćem tržištu i rade vrlo kvalitetno. Naravno da globalizacija nosi sa sobom mogućnosti nastupa regionalno i na nivou EU tržišta i to je uvek dobro jer su projekti dugoročniji i naplata stabilnija.