Štampa na plastici – BLOG

Štampa na plastici – BLOG

Štampa na plastici

Plastika je nešto što je postalo svakodnevnica u industrijskoj upotrebi. Teško je zamisliti život bez plastike jer je koristimo praktično u svemu. Danas su u u potrebi brojne vrste plastika, pri čemu sama vrsta plastike oređuje njenu namenu i primenu u industriji štampe. Različite su tehnike štampe koje se mogu primenti na plastičnim mterijalima i plastičnim predmetima. Od tradicionalnih tehnika sito štampe i tampon štampe, preko flesko štampe pa sve do savremenih tehnika digitalne štampe u kojoj se posebno ističe UV štampa plastuke.

Vrste plastike i njihova pogodnost za štampu

UV tehnika digitalne štampe je vrlo efikasna kod štampe plastičnih predmeta. Možemo reći da je primenljiva gotovo na sve vrste plastika. PET – polietilen tereftalat, karakteriše prozirnost i recikalaža fantastično vezivanje UV boje. PVC – polivinil hlorid, u grafičkoj industriji izuzetno prisutna plastika kod samolepljivih folija i forex ploča. PP – polietilen spada u vrlo otporan tip plastike za koji se UV boja može efiksano vezati samo uz pomoć prajmera. PS – polistiren jako zgodna u izradi i štampi ambalaža. Tu su i bio plastike koje su potpuno ekološke i uv štampa će imati sve veću primenu. Zatim termoplastika koja ima osobinu da se posle zagrevanja i oblikovanja pretvori u čvrsto stanje, to je vrlo karakteritično kod uv štampe i nakon toga mašinksog trmoformiranja plastike.

Prednosti UV digitalne štampe plastike

Možemo reći da sve veće učešće u šampi plastičnih materijala ima UV digitalna štampa plastike. Prednosti u odnosu na konvencionalne tehnike štampe su u tome što digitalnom UV štampom možemo štampati na svim vrstama plastika koristeći istu boju. Boje koje se koriste su procesne CMYK, ali unapeđene sa Lc i Lm te se na taj način dobijaju precizna i jasna štampa sa fantastičnim gradijentom boja. Pored toga, UV štampač se kofiguriše i sa belom bojom koja je vrlo bitna kod štampe transparentnih plstika, kao i lakom kojim se postižu specijalnih efekti parcijalnog lakiranja posebno pogodnim za tamnu plastiku. Dalje, UV štampači imaju i prajmer, koji posebu korist donosi kod polimera koji sadrže polietilene i plastifikate te se tako pravi kvalitetno vezivanje boje i takve vrste plastike.

Tipovi UV štampača za digitalnu štampu plastike

Tipove UV štampača možemo podeliti u tri kategorije kada govorimo o štampi plastike. U prvi tip spadaju štampači koji služe za digitalu štampu pločastih plastičnih materijala, kao što je Mimaki JFX serija štampača. Karakteriše ih visok nivo produkcije i serijska proizvodnju i posebno su pogodi za štampu POS, visećih reklama, obloga, svetlećih reklama, enterijerskih pregrada prostora od pleksiglasa, unutrašnjeg obeležavanja objekata i spoljne signalizacije.

Drugi tip UV štampača su modeli kojim se štampaju gotovi plastični predmeti i plastični predmeti kružnog oblika. Ovde spadaju štampači Mimaki UJF serije i na njima se štampa promo materijal, suveniri, gedžeti, boce, flaše, industrijske komponente i podsklopovi u industriji brizganja plastike, plastične maskice za telefone, magneti presvučeni plastičnim filmom, igračke i sl.

Treći tip su UV štampači koji štampaju iz rolne, i vrlo su pogodni za štampu PVC folija, vinila u raznim bojama, transparetnih filmova i svih drugih plastika koje se štampaju iz rolne. Mimaki UJV i JV serija štampača je pogodna za ovakve vrste poslova, posebno kada imamo u vidu da sadže fleksibilne UV boje koje su vrlo otporne na rastezanje. Proizvodi koje grafička industrija pravi na ovakvim uredjajima su vobleri, autografika, backlit plasticni filmovi, ali i polisterin koji se koristi za izradu prosvetljenih reklama i dalje u tekstilnoj industriji. Sve je to moguće zato što ovi Mimaki štampači imaju CMYK, belu boju i lak.

Na kraju ne treba zaboraviti i 3D štampače u punom koloru koji takodje koriste UV boju za štampu i predstavljaju poslednju reč tehnologije. Na ovaj način kreiramo predmete po želji, kao što su prototipovi, igračke, maske za filmsku industriju, arhitektonske modele i sl.