Mimaki UJF serija UV flatbed štampača – Blog

Mimaki UJF serija UV flatbed štampača – Blog

Prelaz sa tampon na UV inkjet štampu

Tampon štampa je tradicionalna metoda za označavanje i ukrašavanje proizvoda od kasnih ’80 godina. Međutim, napredak u UV digitalnoj tehnologiji, tačnije UV štampačima, zajedno sa potrebom za prilagođenim artiklima za brzu proizvodnju, naveli su mnoge da pređu sa tampon štampe na digitalnu UV štampu.

Šta je tampon štampa?

Tampon štampa je tradicionalna metoda prenošenja 2D grafike na 3D objekat. Podešavanje zahteva urezivanje slike u ploču ili kliše pomoću laserske mašine za pravljenje ploča ili jedinice za ekspoziciju. Za svaki novi posao mora se urezati nova ploča ili kliše. Boja se meša sa razređivačem/usporivačem. Kada se mašina pokrene, silikonska podloga će pritisnuti mastilo, pokupiti ga, a zatim preneti na predmet koji se štampa. Rad sa više boja traži precizno pasovanje i različiti materijali traže rezličitu boju. Boja traži vreme sušenja nakon štampe. Zato je pogodna za velike serije.

Šta je UV inkjet štampa?

Digitalno UV štampanje je podskup digitalne štampe, koja koristi ultraljubičasto (UV) svetlo za sušenje mastila dok se štampa. Glava štampača se približava što je moguće bliže predmetu kako bi se obezbedila optimalna rezolucija. Kada je mašina spremna za štampanje, UV boja se štampa na predmet i pomoću UV svetla se trenutno osuši. Priprema za štampu se kreira pomoću grafičkog softvera kao što je Illustrator/Corel Draw ili Photoshop. Mimaki UV štampači su pokazali vrhunski kvalitet i pouzdanost i mogu se naći u različitim modelima/veličinama, A3 (30x42cm), A2(60x42cm), B1+(71x51cm). Svi oni poseduju i kebab jedinicu koja služi za štampu okruglih predmeta.

Uobičajene primene UV štampača, gde su oni u velikoj meri zamenili tampon štampu: reaklmna galanterija, suveniri, punjači telofona, pribor za šankove, sveće, industrijski delovi, podmetači za čaše, razna pakovanja, sportske boce, gejming opema, ulošci za stopala, igračke, antristres loptice i sl.

Iako je tampon štampa i dalje dobro rešenje za zakrivljene oblike u velikim serijama, UV inkjet štampa je doživela uspeh sa svojom sposobnošću da štampa grafiku u punom koloru, pravi personalizovana rešenja i da proizvodi slike visokog kvaliteta i to bilo u maloj, srednjoj ili velikoj seriji.